JAK MŮŽE MAJETEK ZMĚNIT NAŠI DUŠI




V dnešní době je strašně moc kladen důraz na majetek - máte vilu, miliony na účtu, drahou káru a luxusní mobil - jste pro společnost NĚCO VÍC. Jenže jsou majetek, peníze a úspěch to nejdůležitější v životě? Je to ten smysl života, proč tady žijeme?

Já si myslím, že ne. Problém je v tom měřítku - pokud chudý člověk, bez domova na ulici řekne cokoli, nikdo, nikdo ho nebude brát vážně, jelikož je chudý, a těchto lidí se straníme, nedej bože abychom si s nimi promluvili nebo jim pomohli. Ale jakmile promluví fešák s drahou károu a několika miliony na účtu, tak hltáme každé jeho slovo. Chceme se s tím člověkem bavit, protože je něco víc.

Jenže to tak vlastně vůbec není. Je to všechno obráceně.

Bohatství není o tom, kolik peněz máte v kapse, ale o tom kolik radosti, pravdy a dobrých myšlenek se ukrývá v srdci. O tom, kolika lidem jste pomohli...
TO JE TO PRAVÉ BOHATSTVÍ 



Každý jsme se narodili nějak, někdo chudý, někdo bohatý. Jenže co se začít měřit jiným měřítkem?

Kolika lidem jste poslední dobou pomohli, udělali radost a kolika lidem jste lhali? Ruku na srdce, že i když si můžete dovolit všechno, tak možná nejste ani tak vnitřně bohatí, jako ten člověk bez domova. Sice nemá nic, co by chtěl, ale vlastně má všechno - má pravdu, dobré myšlenky, je hodný, pomáhá, má dobré srdce - pro mě je tento člověk tím nejbohatším člověkem. Tím nejlepším.


Spousta lidí krade, lže, vraždí za účelem peněz. Někdo se vám vkrade do bytu, do auta či práce, aby vám ukradl zlaté hodinky, rádio nebo kreditku. Lidé nás přepadávají na ulici s nožem, pistolí u hlavy pro pár stovek. Lidé vraždí, aby dostali peníze. Lidé lžou, aby měli majetek. 

Tohle všechno -MAJETEK A PENÍZE MĚNÍ NAŠE DUŠE. 


Nenechejme se touto zkouškou porazit. Překonejme chtíč něco chtít tak moc, abychom kvůli tomu ubližovali ostatním. Pro někoho je tato cesta dlouhá, ale když ji všichni překonáme, tak budeme lepšími a paradoxně i šťastnějšími - protože když máme mnoho peněz, tak to neznamená, že musíme být šťastnější. 

Zkusme naše měřítka přetvořit na něco jiného - buďme šťastní s tím co máme, říkejme pravdu a hlavně pomáhejme ostatním - buďme jiní, než všichni ostatní - můžeme stále změnit tento svět - ale musíme chtít. 

BOHATÝ JE KAŽDÝ Z VÁS - Z NÁS. NĚKDO MAJETKEM A NĚKDO ČISTOU DUŠÍ. 




Komentáře

  1. Souhlasim s kazdym slovem, jen bych dodala, ze narodili jsme se vsichni stejne nazí a umreme take vsichni stejne.
    Mej se krasne a budu rada kdyz se stavis na kaficko u mne www.bygabra.cz ;).
    Papa ByGabra

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký a pravdivý článek :) pro mě je bohatstvím zdraví, rodina, láska a přátelé. To si za peníze člověk nekoupí a ani sebevětší množství majetku mu k ničemu nebude, pokud například onemocní třeba rakovinou.

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
  3. Majetek je měřítkem úspěchu, proto toho týpka s drahou károu budeš spíš poslouchat než nějakýho bezdomovce. A když si budeš hledat přítele, tak si určitě nevezmeš toho kluka z poslední lavice co nikdy neměl ani korunu a vypadá jak šupák. Vezmeš si toho, co chodil cvičit, všechny věci měl značkový a už na základce tě mohl každej tejden pozvat na oběd do pěkný hospody...

    OdpovědětVymazat
  4. A další pár bot taky není k zahození :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nemyslím si, že je to o penězích jako spíš o zacházení s penězi. Stejně bys totiž mohla mluvit o všem, co může člověka zkazit, a to je prakticky všechno. Když budeš moc pít, budeš alkoholik, ale když zajdeš dvakrát, třikrát za měsíc s kamarády na skleničku, může tě ten večer naopak po práci/škole uvolnit a být příjemnou zábavou. Když piješ moc kofeinu, nemá to na tvé tělo zrovna dobré účinky, ale když si dáš jako unavená sem tam kafe, povzbudí tě a lépe se ti pracuje. Když budeš mít strach, který nebudeš schopná překonat, může se ve výsledku posunout k tak silné fóbii (a mluvím o fóbiích, ne o psychických nemocech), že přestaneš úplně chodit mezi lidi, omezuje tě v prožívání života naplno a dělání věcí, které tě baví. Například když se někdo odmítá dotýkat prakticky čehokoli ze strachu z bakterií a nechuti, že už se toho dotknul někdo jiný. A dovedlo ho k tomu co? Snaha o pravidelnou hygienu o starání se o sebe?

    A stejně to podle mě funguje s penězi - když s nimi neumíš a máš všeobecně špatné návyky, tak je buď všechny utratíš a stejně se budeš cítit chudý a nebo budeš vykořisťovat všechny kolem sebe, aby sis sama nahrabala víc. Naopak když s nimi umíš a vyděláš si je svojí "snahou a pílí", tak pak můžeš psát články spokojeně z Costy nebo Starbucks v oblečení, jaké se ti líbí a můžeš si ho jít koupit jen tak pro radost (ne nutně značkové, ale prostě to, jaké ti nejvíc sedí) a po práci si můžeš dovolit třeba fitko nebo nějaký kurz, který tě samotnou baví. A samozřejmě když jsi úspěšná ty, mají i tvoje děti mnohem lepší start do života. Oproti tomu děti, které vyrůstají v chudobě, jsou pak mnohem náchylnější stát se lidmi, které s penězi neumí, získávají je na úkor ostatních a i tak nikdy nemají dost. Nezkazily je ale peníze, ale to, že za žádnou cenu nechtějí být chudí, jako byli dřív/jako někdo, koho znají, měli nějakou dobu strach, někdo je šikanoval a teď to chtějí všem vrátit nebo je prostě nikdo nenaučil soucitu a starání se nejen o sebe, ale i o druhé.

    Peníze tě nezmění. Můžou jenom vytáhnout to, co už bylo pod povrchem... a nebo ti zlepšit život, protože ne všechno si koupíš, ale taky bez nich nemůžeš zajít na večeři, zaletět si na dovolenou, dát si v práci/škole kafe, koupit drahé polovičce dárek k narozeninám, udělat dětem hezké vánoce a tak dále a tak dále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor - určitě nehážu všechny do jednoho pytle. Jen jsem spíše tímto článkem chtěla říct jednoduchou myšlenku - že pokud po něčem člověk tak strašně touží, nemusí to být jen peníze, ale i moc, sláva,... tak udělá cokoli (klidně i něco špatného - lže, mstí se, podvádí,...) jen na úkor toho, aby dosáhl toho co chtěl :) A tenhle CHTÍČ mění naše duše :)

      Vymazat

Okomentovat